Önkénteskoordinátor   
onkentesmenhelyhu2

 

Szeretnél segíteni hajléktalan embereknek?         

Jelentkezz önkéntesnek Alapítványunkhoz!

A következő segítő munkákra keresünk önkénteseket:                                              

  • Ételkészítés és -kiosztás nappali melegedőinkben (hétköznap – hétvégén)
  • Adományruhák válogatása, rendezése
  • Adományruhák kiosztása
  • Csomagmegőrzőben kulcskiadás (napközben, alkalmanként)
  • Ügyfeleink kísérése különböző intézményekbe (többnyire orvosi időpontra)
  • Utcai szociális munka (csak képzéssel)
  • Fedél Nélkül: művészekkel való kapcsolattartás és segítségnyújtás
  • Egyéni álláskeresési tanácsadás (pl. segítség önéletrajz elkészítésében, interjúra felkészítés stb.)
  • Egyéb egyéni tanácsadás: készségfejlesztés (pl. számolás, számítógépkezelés, pénzkezelési és -beosztási ismeretek stb.), segítség ügyintézésben
  • Albérleti lehetőségek felkutatása
  • Szabadidős programok, rendezvények, klubok szervezése
  • Eseményekre, programokra közönségszervezés
  • Fedél Nélkül: érzékenyítő programok, kiállítások és egyéb rendezvények megszervezése, ezekről sajtóanyag készítése
  • Adományszervezés: kreatív adománygyűjtő események lebonyolítása
  • Adományszervezés: kapcsolattartás vállalatokkal
  • Fotózás rendezvényeken, sajtóanyagok készítése
  • Részvétel kommunikációs feladatokban (pl. grafikusi munkák, reklámszervezés, médiamegjelenések)
  • Videókészítés, videóvágás
  • Irodai munkák támogatása, adminisztratív munkák (pl. borítékolás, postázás)
  • Fedél Nélkül: közösségi médiaoldalak kezelése
  • Honlapok és közösségi oldalak kezelése, szerkesztése

Önkéntes munkásnak várjuk minden nagykorú érdeklődő jelentkezését, aki céljainkkal azonosulni tud, és személyes indíttatást érez hajléktalan embertársai segítésére.

A munkára, melyet szociális munkás kollégáink segítségével, teljes biztonságban végezhetsz, betanítunk, s a későbbiekben is odafigyelünk rád! Közös programokat szervezünk, segítünk, hogy jobban megismerd a hajléktalanság okait, és következményeit, hajléktalan embertársaid világát!

Amennyiben jelentkezni szeretnél, kérünk, hogy töltsd ki a jelentkezési lapot. Köszönjük!

Az önkéntes jelentkezési lap itt tölthető ki online.

  Adatkezelési nyilatkozat

 

Videó

 

„Tégy az Emberért!”

A közérdekű önkéntes munka olyan tevékenység, melyet a segítők egyénileg vagy csoportosan, rendszeresen vagy alkalmanként, belföldön vagy külföldön hátrányos helyzetű csoportok megsegítése, reintegrációja végett, a társadalmi szolidaritás kifejezése érdekében, személyes elhatározásból végeznek, anyagi ellenszolgáltatás nélkül. A tevékenység közvetlen anyagi haszonnal nem jár annak végzője számára, továbbá az önkéntes nem helyettesítheti a fizetett munkaerőt. Az önkéntes a fogadó szervezet különböző szolgáltatásainak biztosításához, funkcióinak betöltéséhez nyújt személyes segítséget, ezért tevékenysége a fogadó szervezet céljainak megvalósulása érdekében kiemelkedő jelentőségű. Megvalósulhat nonprofit, civil szervezet vagy állami intézmény, esetleg gazdasági társaságok (cégek, vállalkozások) keretein belül. Az önkéntesség elősegíti a társadalmi beilleszkedést, hozzájárul a szegénység, a kirekesztődés csökkentéséhez, a teljes foglalkoztatottsághoz, és segít környezetünk, közösségünk jobbá tételében. A közérdekű önkéntes tevékenység feltételeit a 2005. évi LXXXVIII. törvény szabályozza.

A Menhely Alapítvány közhasznú szervezet, ezért különösen fontos számára az önkéntes tevékenység, sok program csak önkéntesek bevonásával valósulhat meg. Fontosnak tartjuk azt is, hogy a széles körből bevont segítők hatékonyan tudják csökkenteni a társadalmi előítéleteket, pusztán azzal, hogy megismertetik környezetükkel a tevékenységük során megszerzett tapasztalatokat.

Alapítványunk egyre nagyobb mértékben támaszkodik önkéntes munkatársaink szervezett, segítő munkájára. Munkájukra úgy tekintünk, mint a diszkrimináció, a kirekesztés, a másság el nem fogadása elleni küzdelem egyik lehetséges, s álláspontunk szerint igen hatékony eszközére. Úgy gondoljuk, hogy az önkéntes munka az előítéletek csökkentésének, a mindennapokban megjelenő hátrányos megkülönböztetés felszámolásának egyik leghatékonyabb eszköze lehet.

2022-ben 92 magánszemély és 5 munkahelyi csoport 48 fővel segítette önkéntesként munkánkat egyszeri alkalommal vagy rendszeresen.

Kürt utcai Nappali Melegedő és Ügyfélszolgálati Irodánkban, szociális munkás kollégáink irányításával egy kb. 10 fős, önkéntesekből álló team látja el az „ételkészítés és kiosztás” projektünket, melynek keretében minden hétköznap, napi 260 hajléktalan ügyfelünk részére szolgálunk egyszerű reggelivel / ebéddel.

Práter utcai Nappali Melegedőnkben ugyancsak önkéntes munkatársaink segítségével bonyolítjuk le hasonló jellegű ételosztó programunkat, azzal az eltéréssel, hogy a hétvégi napokon is működik a projekt. A résztvevő önkéntesek száma (a tartalékokkal együtt) kb. 15, míg az igénybe vevő ügyfelek száma kb. napi 80-120 fő.

A Vajdahunyad utca 3. sz. alatti Idősek Otthonában a 24 idős, hajléktalan férfi ellátásában önkéntes munkatársaink elsősorban szabadidős tevékenységek (kártyázás, filmklub, beszélgetés) lebonyolításában vesznek részt, valamint változatos szabadidős programokat szerveznek.

Alapítványunk adja ki a „Fedél Nélkül” című lapot, melyet hajléktalan terjesztőink önköltségi áron vásárolhatnak meg tőlünk. E kiadvány utcai forgalmazása részükről, mind napi megélhetésükhöz, mind a rendszeres napi munkavégzéshez szükséges készségek-képességek újbóli kialakításával és fejlesztésével, reszocializációjukhoz, a munka világához való visszatérésükhöz is jelentősen hozzájárul. Mára a Fedél Nélkül napi működésének minden területén jelen vannak önkénteseink, a lapmegjelenéshez igazodó kéthetes ciklusokban 25-30 fő segíti rendszeresen a munkát rendkívül széles tevékenységi körrel, tartalmakat szolgáltatnak a lap rovataihoz, a weboldalhoz és közösségi médiaoldalunkhoz – fotóznak, fordítanak, korrektúráznak, lapszemléznek, plakátot terveznek. 2022-ben további negyven önkéntes vette ki részét a szerkesztőség körüli munkákból: rendezvényeket szerveztek, tolmácsoltak, képet kereteztek, adományt szállítottak, csempéztek, festettek, csapot szereltek.

Legújabb, önkéntes kollégáink által végzett projektünk a mentálhigiénés támogatás ügyfeleink felé. E programunkat 2023-tól szervezzük, tapasztalatairól hamarosan beszámolunk.

Önkénteseink eseti feladatai voltak 2022-ben az ukrajnai menekültek segítésére alakult spontán támogató akció, mely gyűjtésből és több helyszínen személyes segítségből állt.

Ugyancsak fontos támogató munkájuk rendezvényeinken (Civil Korzó, Civil Sziget, adománygyűjtő akciók, felújítás intézményeinkben, közösségi főzések és ételosztások, tartósélelmiszer gyűjtés, évzáró és éves díjkiosztó rendezvények szervezése).

Hálás köszönet illet minden egyes velünk dolgozó önkéntes munkatársunkat, amiért szabadidejüket adják a hajléktalan emberek helyzetének jobbítására!