Úton

Hiszünk abban, hogy a hajléktalanságból ki lehet kerülni. Bajba jutott családok, apák, anyák, testvérek, párok, egyedülálló férfiak és nők mutatták meg nekünk, hogy bármilyen nehéz helyzetből talpra lehet állni.

Az ÚTON program résztvevőit szolgáltatásainkkal segítjük céljaik elérésében: egyéni tanácsadás, önéletrajzírás, álláskeresés, albérletkeresés, adósságmenedzselés, telefonálási lehetőség, internet, egyéni készségfejlesztés stb. Az önálló élethez vezető útjukon mentorok segítik őket.

A lakhatást segítő támogatások hiányosságait pótlandó a projektbe jelentkezők pályázhatnak Beköltözési/Otthonmegtartási támogatásra. A pályázati nyerteseket kis összegű, egyszeri pénzbeli támogatást kaphattak albérletbe költözésükhöz, vagy otthonuk megtartásához.

2015 és 2022 között 119 háztartásnak, azaz 278 fő (felnőtt és gyermek) talált otthonra segítségünkkel.

Brigitta története

Brigitta egy 25 éves kedves törékeny fiatal lány. Gyermekkorát az édesapja által terrorizált családban élte meg. Végül édesanyjával és testvéreivel családok átmeneti otthonába (hajléktalan családok szállása) menekültek. Mikor nagykorúvá vált Brigitta, el kellett hagynia az intézményt, és vele együtt az őt támogató családját. Egy éjjeli menedékhelyen állt sorba nap mint nap, hogy ágyban alhasson. Megismerkedett egy fiúval, és hozzá költözött. Felcsillant a remény, hogy rendeződik az élete, azonban sajnos egy újabb bántalmazó kapcsolatban találta magát.

2022 októberében keresett fel bennünket, azóta az Úton lakhatási csoport mentora segíti döntéseiben. Akkor már négy éve szobalányként dolgozott egy hostelben, ahol átmenetileg kapott egy szobát is. Ez jelentette számára az azonnali kiutat a terrorizáló kapcsolatból, de a szállás csak időleges megoldás volt, mivel a tulajdonos felújítást tervezett. Ekkor kezdett el azon gondolkodni, hogy önálló életet kezd, és albérletbe költözik. Bár a szobáért havi 60 000 Ft-ot kellett fizetnie, mellette mégis félre tudott tenni. Segítségünkkel sikerült a barátnőjével közösen kivenniük egy önálló lakást. Időközben elvégzett egy hajópincéri tanfolyamot, jelenleg pedig angolul tanul. Álma, hogy óceánjáró hajón kapjon állást, amivel várhatóan meg tudja alapozni a jövőjét.

Segítsd a munkánkat pénzadománnyal! Kérjük, a közlemény rovatban tüntesd fel ezt: „adomany - Uton”.

webre uton 2017 kicsiLakhatási programunk csapata

Légy Te is a csapatunk tagja! Jelentkezz önkéntesnek!

A program helyszíne: Lakhatási Csoport - Menhely Alapítvány “Kürt” Nappali Centruma (1073 Budapest, Kürt utca 4.)


Elérhetőségünk:
 utonmenhely2 * +36 20 502 8440
Programfelelős: Fialla Marianna

  Információs plakátunk letölthető itt.