Elérhetőségeink:

Elérhetőségeink:  
1082 Budapest, Vajdahunyad utca 3.  
Telefon: +36 1 333 59 87  
Mobil: +36 20 529 06 50  
vajdamenhelyhu2

intézményvezető: Bazsa Tibor Zsolt  

Nyitva tartás:
Éjjeli Menedékhely
18:00–8:00 h

Az épület egy 1861-ben épült, Hild Károly által tervezett romantikus lakóház.

A szálló jelenlegi profilja szerint a következőképpen tagozódik:

• 52 férfi elszállásolására alkalmas egy éjszakás befogadóhely (közkeletű nevén: fapad, azaz Éjjeli Menedékhely)

• 24 idős férfi életvitelszerű lakhatásra alkalmas idősek otthona (hivatalosan: Hajléktalanok Otthona)

• csomagmegőrzés lehetőségével működő Nappali Melegedő

• minden év november elsején megnyíló, és a következő év április végéig működő Lábadozó az utcáról beszállított, leromlott egészségi állapotú férfiak számára

Éjjeli Menedékhely

Az Éjjeli Menedékhelyen este 6-tól reggel 8-ig lehet tartózkodni. A viszonylagos józanság és a házirend tudomásulvétele már elegendő az első ízben történő belépéshez. Bent zsíros kenyér és tea, valamint meleg ágy, törülköző, szappan, sampon és tusoló várja az érkezőket. Lehetőség van mosásra, szárításra, ingyenes telefonálásra, újságolvasásra, tévézésre és ételmelegítésre is. Hetente orvos is vizitál körünkben. Reggel 4 órától működik ébresztőszolgálatunk a munkába igyekvők számára.

Természetesen több nap is várjuk a hozzánk betérőket, rövid , sorban állás után be lehet jutni az intézménybe. Félévente friss tüdőszűrő eredményt kérünk a betérőktől, hetente pedig megkérjük vendégeinket az új ÁNTSZ-igazolások beszerzésére. Alkoholt ügyfeleink nem hozhatnak be az Éjjeli Menedékhelyre.

Ilyen nehezített feltételrendszer mellett is népszerűek vagyunk, szállónk biztonságos és kiszámítható rendben működik. Éves viszonylatban 17-18 ezer éjszakát tölt el nálunk az a három-négyszáz ember, akit be tudunk fogadni.

Idősek Otthona

Ebbe a részlegbe olyan idős férfiak kerülnek, akik a szó szoros értelmében életveszélyben volnának az utcán, illetve nem volna megoldás számukra az egy éjszakás biztonságért történő sorban állás az éjjeli menedékhelyek (fapadok) kapuja előtt.

Az intézménybe egy szakmai team döntése alapján lehet bejutni. A bekerült új lakót 3-4 ágyas lakószobákban tudjuk elhelyezni. Mindenki a jövedelme függvényében fizet térítési díjat az ellátásért és a szolgáltatások összességért. (A jelenlegi fizetési plafon a legmagasabb nyugdíjjal rendelkezők esetében 55 ezer forint.) Cserébe a napi háromszori étkezést, heti háromszori orvosi ellenőrzést, folyamatos gondozói és ápolói felügyeletet, továbbá a ruhatár frissítését, a fodrászat, a pedikűr, manikűr, a masszázs lehetőségét biztosítjuk számukra. Évente buszos kirándulásokat szervezünk. Folyamatosan bővülő könyvtár, játékkészlet, foglalkozások, és az empatikus gondoskodás teszi elviselhetőbbé lakóink számára a valamikori otthon hiányát.

Lábadozó

A közterületen élő, és onnan a Krízisautóval beszállított elesett emberek lakják a téli hónapokban a 35 ágyas részlegünket. Egy-egy krízisidőszakban 50-60 ember fordul meg az intézményünkben. E szolgáltatásunk akár nyáron is működhetne, de forráshiány miatt évről-évre csak a tűzoltásra vállalkozhatunk. A kinti hidegből beszállított vacogó, átfázott ember teát, meleg ételt, tiszta ágyat, új ruhát és pizsamát kap az érkezését követő tisztálkodás után.

Másnap, az egészségügyi állapotfelmérést követően gondozó szociális munkás készít vele életút-interjút. Ebből tudható meg, hogy honnan jött és hová tart a hajléktalan. Ezt követően közös terv, illetve szóbeli egyezség születik a gondozott és a gondozó között. Közös szándék körvonalazódik a megteendő lépések sorozatára vonatkozóan, amelyek végén remélhető – a kliens egészségügyi állapotán túlmenően – jövedelmének és lakhatási viszonyainak rendeződése is.

Akkor vagyunk elégedettek, ha gondozottunk kitartása olyan erős, hogy végig tudjuk vele csinálni a nem kevés lépésből álló procedúrát; amikor több hónapos közös munka után az egykor földön fekvő emberből rendszeres jövedelemmel rendelkező, betegségeiből időlegesen vagy véglegesen kigyógyított, emeltebb szintű lakhatást megfizetni tudó, és mentális összeszedettsége révén ott tartósan megmaradni képes embert engedhetünk útjára.