Sarokház

A hajléktalanellátó rendszer általános intézményei sokszor kevesek ahhoz, hogy a „tűzoltáson” túl valódi kiutat jelentsenek az otthontalanság, lakástalanság állapotából. A Menhely Alapítvány intézményein túl új innovatív programokkal is keresi a megoldásokat a hajléktalanság problémájára - ilyen az ősszel indult „Sarokház” program. Ezévi Mikulásakciónk támogatását a Sarokházban folyó munkára fordítjuk. Segítsen Ön is, "Mert jó adni és jó kapni!"

K. Zoltán és felesége lassan egy évtizede nem tudták megoldani a lakhatásukat. Egy város széli erdőben laktak éppen, amikor jelentkeztek a Sarokházba. Október közepe óta mindketten bejelentett munkahelyen dolgoznak már. B. Péter Budán egy kórház kerítése melletti bokor alatt "lakott" éveken át. A Sarokházba kerülése óta munkát talált, amit nagy lelkesedéssel és büszkén végez. (A cikkben nevüket megváltoztattuk - a szerk.)

Idén szeptemberben költözhetett be 12, korábban közterületen élő ember a Menhely Alapítvány két lakásába. A Sarokház program keretében a szálláslehetőségnél jóval többet kapnak a beköltözők.

Elérhetőségeink:
Telefon: +36 30 560 9898
E-mail: sarokhaz@menhely.hu

Projektvezető: Matlári Ferenc

A Menhely Alapítvány "Sarokház Programja" sokéves tapasztalatunkra alapozva, a Hajléktalanokért Közalapítvány pályázati támogatásának köszönhetően jött létre.
Programjainkból e mostani azért kiemelkedő, mert:

A program fő elemei:

    - közterületi lakhatás után közvetlen beköltözés
    - szoros, intenzív szociális eset- és csoportmunka és együttműködés
    - komoly motiváció a résztvevők részéről
    - támogató személyek és vállalkozások bevonása
    - adományok fogadása a közösség erősítésére

Kikkel, hogyan dolgozunk együtt?

Korábban közterületen (sátorban, lépcsőházban, stb.) és éjjeli menedékhelyen élők vesznek részt a programban.
12 fő számára hirdettük meg a programot, melyben 2014. szeptemberében 6 fő, majd októbertől újabb 6 fő költözött be két lakásunkba, külön szobákba. Csoport alakításával és segítségével, egyéni együttműködéssel dolgozunk azon, hogy a résztvevők bejelentett, hosszú távú munkához, majd  megbízható lakhatáshoz jussanak a program ideje alatt.
Számolunk ugyan a lemorzsolódással, mégis az időszakos sikerként könyveljük el, hogy novemberre 9 fő talált munkát maga számára támogatásunkkal.
Jelenlegi munkánkról weboldalunkon és a közösségi médiaoldalunkon adunk tájékoztatást, kérjük, legyen követőnk!

Segíthet Ön is?

Számos magánszemély bútorral, ruhával, tartós élelmiszerrel, fürdőszoba-felszereléssel; vállalkozások munkahely felajánlásával, támogatták eddig is a Sarokház program résztvevőit!

További támogatását szívesen vesszük! Aktuális felajánlásokkal kapcsolatban kérjük, keressen minket az alapitvany @ menhely . hu emailcímen, vagy munkaidőben a +36 20 332 4468-as mobilszámon.

A hajléktalanellátó rendszer általános intézményei sokszor kevesek ahhoz, hogy a „tűzoltáson” túl valódi kiutat jelentsenek az otthontalanság, lakástalanság állapotából. Alapítványunk új innovatív programokkal keresi a megoldásokat a hajléktalanság problémájára. „Gyorsítósáv”, „Kulcstartó”, „Megálló” nevű programjaink után, ilyen a most induló „Sarokház” programunk is.

Szeptemberben költözhet be 12, otthonát vesztett, jelenleg közterületen élő ember Alapítványunk tulajdonában levő két lakásba. Sarokház programunk keretében azonban nem csak szálláslehetőséget nyújtunk a beköltözőknek, hanem annál jóval többet. Az összetett és újszerű program résztvevői intenzíven fognak együttdolgozni szociális és mentális szakemberekkel, hogy újraélesszék, kialakítsák azokat a szokásokat, készségeket, amelyekkel a program lejártát követően is boldogulni tudnak. Rendszeres csoportos foglalkozásokon lesz lehetőség arra, hogy feldolgozzák múltjukat, és megtervezzenek egy megvalósítható jövőt maguk számára. Szakember nyújt támogatást abban is, hogy az életük vezetésének anyagi kérdéseiben rutint szerezzenek.

A közterületen, utcán élők közül sokan a tartózkodási helyükön, vagy annak környékén szerzik be, kapják meg azokat a támogatásokat, aminek köszönhetően fent tudják tartani magukat. Ezért is kötődnek megszokott területükhöz. Könnyen belátható, hogy egy ismeretlen, sok változást tartalmazó lehetőség kedvéért, a megszokott életvitelt feladni ijesztőnek tűnhet. Ezért többféle segítséget nyújtunk, hogy ezt a hatalmas életmódváltást meg tudják valósítani. Anyagi támogatást adunk azért, hogy a kieső támogatásokat, alapvető kiadásaikat fedezni tudják. A változást kísérő félelmek, szorongások alapos feldolgozására is lehetőséget teremtünk. Fontosnak tartjuk a meglevő támogató kapcsolatok megmaradását, fejlődését.Nagy szerepet szánunk azoknak a lakosság köréből kikerülő támogatóknak, akik egy-egy utcán élő emberrel hosszabb ideje kapcsolatban állnak, lehetőségeikhez mérten segítenek. Tőlük kérünk segítséget abban is, hogy az alkalmas résztvevőket megtaláljuk Sarokház programunkhoz!

Kérjük tehát, hogy aki jelenleg is támogat, kapcsolatot tart egy közterületen élő emberrel és szeretné, hogy támogatottja lehetőséget kapjon a programban való részvételre, hívja Diszpécser Szolgálatunkat, és jelölje az általa támogatott embert!

A Menhely Alapítvány Diszpécser Szolgálatának telefonszáma: +36 1 338 4186

A Sarokház program a Hajléktalanokért Közalapítvány támogatásával valósulhat meg.

Kapcsolat: sarokhaz@menhely.hu