Elérhetőségeink:   
Telefon: +36 1 338 41 86   
diszpecsermenhelyhu2
kartyasmenhelyhu2
Vezető: Kártyás Irén   

 

A 24 órában működő Krízisautó tevékenysége az elsősegély jellegű élelem, ruházat, gyógyszer felajánlásától, a szociális, egészségügyi intézményrendszer működésére vonatkozó információk szolgáltatásától, a szállásokra történő szállításon, más szociális és egészségügyi intézményekbe való közvetítésen keresztül a folyamatos kapcsolattartásig, gondozási kapcsolatig ívelő tevékenységi skálán valósul meg. A szolgáltatás napi 24 órás működését a téli időszakban közösen biztosítjuk a Baptista Szeretetszolgálattal és a Máltai Szeretetszolgálattal. A szervezetek közötti feladatmegosztást Együttműködési Megállapodásban rögzítjük.

A közterületeken kritikus helyzetbe kerülő emberekről szóló információkat Diszpécser Szolgálatunk +36 1 338 41 86-os telefonszámán várjuk.


Kérjük, hívja ezt a telefonszámot:

  • ha életveszély, vagy annak gyanúja áll fenn (nedves ruházat, földön fekvés takaró, karton, vagy polifoam nélkül, kihűlés, fagyás, kiszáradás)
  • ha az utcán lévő hajléktalan ember segítséget kér, de Ön nem tudja, milyen segítségre volna szüksége
  • ha a környezetében élő hajléktalan ember szokásaitól eltérően viselkedik (nem kelt fel a megszokott időben, vagy egész nap fekszik)!


Kérjük, tájékoztassa munkatársunkat az alábbiakról:

  • pontos cím, vagy a helyszín megközelíthetősége
  • mit látott, tapasztalt a hajléktalan embernél (földön fekszik, nem a megszokott módon viselkedik, erős fájdalomra panaszkodik, stb.)
  • az otthontalan ember neme, körülbelüli életkora, ha tudomása van róla, neve
  • milyen segítségre van szükség
  • amennyiben a helyszínen tud maradni, vagy vállalja, hogy a helyszín felkutatásában további információkat ad munkatársaink számára, az Ön neve és telefonszáma (szükség lehet a segítségére, ha nehezen találjuk meg a helyszínt).


Kérjük, várjon a diszpécser kérdéseire, melyek fontosak az információk pontosítása miatt!
Ügyeletesünk a kapott információ alapján eldönti, hogy melyek a legfontosabb lépések. Eszméletlen, vagy sérült emberhez minden esetben azonnal mentőt küldünk. A sürgős esetekhez a Krízisautó azonnal kiszáll, a kevésbé sürgősekhez az utcai gondozó szolgálatok ügyeleti időben mennek ki.

A Krízisautó személyzetének legfontosabb feladata a fedél nélkül élő ember állapotának minél pontosabb felmérése. Amennyiben a helyszínen derül ki, hogy azonnali orvosi ellátásra van szükség, minden esetben mentőt hívunk.

Ügyfeleink közül azokat, akik kevésbé súlyos állapotban vannak, de helyzetük vélhetően rövid időn belül jelentősen romlana – ápolásra, gondozásra szorulnak, azaz nem feltételezhető, hogy az éjszakai menedékhelyet reggel el tudnák hagyni –, orvosi vizsgálatra szállítjuk, és amennyiben ennek alapján indokolt, 24 órás bent tartózkodást, étkezést, egészségügyi felügyeletet biztosító intézményekbe szállítjuk. Azokat, akiknek nincs ilyen ellátásra szükségük, az egy-egy éjszakára szállást biztosító éjjeli menedékhelyeken helyezzük el.

Azokat a fedél nélküli ügyfeleket, akik nem kívánják ezeket a szolgáltatásokat igénybe venni, vagy stabilan közterületen folytatott életre rendezkedtek be, folyamatos kapcsolattartással, gondozással segítjük abban, hogy helyzetük ne romoljon tovább, hogy hosszabb távon védettebb, biztonságosabb körülmények közé kerüljenek akár az intézményes hajléktalan ellátás rendszerében, akár személyes, informális kapcsolatrendszerük felelevenítésével, ápolásával.

A Krízisautón két szociális munkás és egy önkéntes ad ügyeletet (egyikük gépkocsit is tud vezetni), pontos, naplózott szolgálat- és esetátadással, team-megbeszélésekkel. Amennyiben önkéntesként szeretné segíteni munkánkat, koordinátorunk e-mailcímén jelentkezhet. (onkentesmenhelyhu2)

Az elmúlt években a Krízisautó  a főváros közterületein élő rászorulók ellátásának nélkülözhetetlen szereplőjévé vált. Működésével lehetőséget nyújt arra, hogy a lakosság és a különböző nem szociális területen dolgozó szervezetek, intézmények közvetlenül is segíthessenek a bajba jutott fedél nélküli embereknek, ezáltal szolgáltatásunk az elsődleges, életveszély-elhárító feladatán túl fontos szerepet tölt be a tolerancia és a társadalmi szolidaritás növelésében, a fedél nélküli emberekkel kapcsolatos előítéletek csökkentésében.