A legtöbb helyen megteltek az éjjeli menedékhelyek, és egyre többen jelennek meg az ingyenes ételosztásnál is. Hajléktalanok pénteken arra emlékeztek, hogy húsz évvel ezelőtt azért demonstráltak, mert kitiltották őket a pályaudvarokról. A menhely alapítvány elnöke azt mondja, nem csak állami feladat a hajléktalanok ellátása, ez mindenki emberi kötelessége.

Forrás: RTL Klub - Híradó

 

 

Ülősztrájk a Blaha Lujza téren. 20 évvel ezelőtt, 1989-ben a hajléktalanok így tiltakoztak az ellen, hogy a hidegben kizárták őket a pályaudvarokról.

A hajléktalanok 2009. november 13- án is demonstráltak a fővárosban. A 20 évvel ezelőtti tüntetésre emlékeztek. A civilszervezetek egy kiáltványt tettek közzé az évfordulón.

„Ne csak állami feladatnak tekintsük, hogy a hajléktalanokat el kell látni. Ők is emberek és nekik is szükségük van melegre és ételre. Tehát arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy ez egy emberi kötelesség, hogy akinek nincs, annak adjunk” – mondta Takács Tamás.

Az egyik budapesti nappali melegedőben radiátor mellett, székeken alszanak a hajléktalanok.

Egyre többen állnak sorba az ételosztásnál is. A Menhely alapítvány elnöke az RTL Híradójának azt mondta, a gazdasági válság hatása érezhető a nappali melegedőkben is, sok olyan ember jelent meg, aki mostanra került lehetetlen helyzetbe.

„Ezek az emberek itt vannak. Itt vannak az utcákon, az éjjeli menedékhelyeken és a nappali melegedők egészen tömeges forgalmában. Mert azok az emberek, akik eddig ezt nem vették igénybe, azok most jönnek az ingyen ennivalóért, mert nincs jövedelmük” – mondta Győri Péter, a Menhely Alapítvány elnöke.

Ráadásul a tapasztalatok szerint a nappali melegedőkben és az éjjeli menedékhelyeken nincs elég hely. Sok vidéki hajléktalanszálló már most megtelt. Ebben az évben eddig 5 hajléktalan halt meg a hidegben.

 

Forrás: RTL Klub - Híradó