A szokottnál jóval többen keresték fel az éjjeli menedékhelyeket szombatról vasárnapra virradó éjszaka. A menhelyek kihasználtsága Budapesten a hideg miatt 80 százalékos volt, országosan 87 százalékos. Ez a mostani téli szezonban eddig a legmagasabb arány. A Menhely Alapítvány diszpécserszolgálatához érkező hívások száma megduplázódott. Sok hívást kapnak a mentők is az utcán alvó hajléktalanokkal kapcsolatban. A téli időszakban Budapesten például ez a riasztások 20 százalékát jelenti. Az utcán élők közül sokan nem is akarnak a mentőkkel menni, és ha éppen nincs semmi bajuk, akkor erre nem is kényszeríthetik őket. A mentők ilyen esetekben együttműködnek a Menhely Alapítvánnyal, akiknél az elmúlt napokban jelentősen megnövekedett a bejelentések száma. A mentőknél nem, mert az Országos Mentőszolgálat már amúgy is hónapok óta "téli üzemmódban" működik.

Forrás: Független Hírügynökség, RTL Klub - Híradó

 

Még vannak olyan szállók, ahol vannak üres helyek, bár az elmúlt éjszaka az idei téli szezon legmagasabb kihasználtságával működtek az éjjeli menedékhelyek - mondta a Független Hírügynökségnek Matlári Ferenc, a hajléktalanok ellátásával foglalkozó Menhely Alapítvány munkatársa. Az alapítvány diszpécserközpontjába érkező hívások megduplázódtak az elmúlt napok hideg időjárása miatt. Az este és az éjszaka folyamán körülbelül 100 hívás érkezett. Ezek egy része utcai szociális munkásoktól, akik szervezési kérdésekben kértek segítséget, volt olyan hívó, aki azt kérdezte, hogyan tudna segíteni és körülbelül 30 utcai bejelentés is érkezett a szabadban fekvő hajléktalanokról.

A legnagyobb veszélyben azok vannak, akiknek nincs a hideg ellen megfelelő felszerelésük vagy elázott a pokrócuk, takarójuk, illetve, akik betegek. A helyszínre érkező szociális munkás eldönti, hogy az adott embernek milyen segítségre van szüksége. Ha valaki eszméletlen vagy nem tud lábra állni vagy törése van, esetleg összefüggéstelenül beszél, akkor rögtön mentőt kell hívni. Ha nem, akkor a szociális munkás felméri a hajléktalan állapotát és éjjeli vagy nappali melegedő, esetleg egészségügyi centrum felkeresését javasolja és általában kocsival segíteni tudnak az odajutásban is.

Az alapítvány a rendőrség és a szaktárca korábbi felhívásaihoz hasonlóan továbbra is kéri, hogy aki az utcán alvó, fekvő hajléktalant lát, az még a helyszínről hívja fel az alapítvány diszpécserszolgálatát a 061/338-4186-os számon, akár vidékről is.

Budapesten a mentők is sok hívást kapnak az utcán talált, rossz állapotban lévő hajléktalanok kapcsán. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a riasztások körülbelül 20 százaléka kapcsolatos az utcán élőkkel. Egy részük ittas állapotban van, őket igyekeznek elszállítani, az esetek egy része viszont inkább szociális jellegű hívás, ilyenkor együttműködnek a Menhely Alapítvánnyal. Az egyébként nem sérült hajléktalanokat ők szállítják el, már ha akarnak menni, egy jelentős részük ugyanis nem hajlandó a mentősökkel tartani.

Az elmúlt napokban a mentőkhöz érkezett riasztások számában nem mutatkozott jelentős többlet a hideg miatt, az Országos Mentőszolgálat egyébként is hónapok óta "téli üzemmódban" működik - mondta Győrfi Pál.

Forrás: Független Hírügynökség, RTL Klub - Híradó