forrás: weborvos.hu

Még nem sikerült minden hajléktalannal megegyezni azok közül, akik a budapesti aluljárókban élnek.

A fedél nélkül élőkkel már hetek óta egyezkednek, és a Krónika városházi forrásokból úgy tudja, 90 százalékuk együttműködött a szociális munkásokkal. Győri Péter, a Menhely Alapítvány kuratóriumának elnöke 180 perc című műsorunkban azt mondta, senkit nem kényszerítettek az új szállás kiválasztására, és mindenkinek 8-9 lehetőséget kínáltak, például gyorsított szociális otthoni elhelyezést, gyorsított kórházi vagy páros elhelyezést ingyenes éjjeli menedékhelyen.

Ezt követően viszont már csak a szokásos, „tömegszállásos" elhelyezéseket tudják majd felajánlani. Az alapítvány kuratóriumának elnöke hangsúlyozta: ha kell, 130 százalékban használják majd ki a fővárosi hajléktalanszállókat. Győri Péter azt is közölte, hogy idén jóval több Budapesten a fedél nélküli, mint egy éve, a menedékhelyek ugyanis már augusztusban a szokásosnál nagyobb telítettséggel működtek.

A főpolgármester még november elején jelentette be, hogy december 15-ig rendet tesz a kiemelt fővárosi aluljárókban. Tarlós István már akkor közölte: egyénileg fogják megvizsgálni az elszállásolásokat, de büntetni fogják, ha valaki mégis marad az aluljáróban.

Az MR1-Kossuth Rádió úgy tudja, keményebben lépnek majd fel azzal szemben, aki továbbra is az aluljáróban szeretne életvitelszerűen lakni, és hangoskodik, erőszakosan koldul vagy közerkölcsöt sért. Ezeket az eseteket szabálysértésként kezelhetik. Azt viszont segíteni fogják és elhelyezik, aki szociális helyzete miatt van a tiltás ellenére az aluljáróban.