forrás: hirszerzo.hu

Tarlós István azt mondta, december közepén már senki sem alhat az aluljárókban, a hajléktalanok ellátására pedig nagy tervekkel állt elő. Érdemi változás egyelőre nem látszik és még az ételosztást is betiltották a Blaha Lujza téren. A jogvédők december 15-ére demonstrációt szerveznek az egyik forgalmas aluljáróba.

Nagy vihart kavart Pintér Sándor belügyminiszter szeptemberben nyilvánosságra került és azóta elfogadott építési törvénymódosítása, mely lehetővé teszi jövő év közepétől az önkormányzatoknak a közterületen élő hajléktalan emberek büntetését. Annak ellenére, hogy több szervezet is tiltakozott, csont nélkül átment a módosítás az országgyűlésen. Nem sokkal ezután főpolgármester jelentette be, hogy december 15-éig megoldja, hogy a főváros fontosabb aluljáróiban ne éljenek hajléktalanok.

Mint Tarlós István november eleji sajtótájékoztatóján mondta, rövid távú cél, hogy ne tartózkodjanak életvitelszerűen hajléktalan emberek az aluljárók és frekventált közterületeken. Tilos lesz aludni a Blaha Lujza téren, az Astorián, a Ferenciek terén, a Nagyvárad téren, a Batthyány téren, a Nyugati, a Déli, a Keleti és a Kelenföldi pályaudvarok aluljáróiban, a Móricz Zsigmond körtéren, az Örs vezér téren és a Flórián téren.

Mi lesz a megoldás?

A főpolgármester úgy tűnik, körültekintőbb volt, mint a Belügyminisztérium: ő ugyanis – Pintérrel ellentétben – meghallgatta a hajléktalan kérdést jól ismerő szervezetek vezetőit. "Két elismert szakember, a Társadalmi Megbékélés Programjának szakmai koordinátorai, Győri Péter a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézménye (BMSZKI) és Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat részéről jelezte, hogy tevékenyen vesznek részt a program megvalósításában. A Menhely Alapítvány koordinálása mellett további szociális szervezetek segítik az akciót utcai munkával, így többek között a Vöröskereszt, a ferencvárosi családsegítő szervezet (F.E.CS.K.E.), az Oltalom Karitatív Egyesület és a Myrai Szent Miklós Keresztény Egyház" - sorolták az együttműködő partnereket a főváros közleményében.

Az egyeztetés után merült fel például a túlélőpontok ötlete is, ahol a leghidegebb időben is menedéket találjanak az arra rászorulók. Első körben a MÁV-várók és az aluljárók "bizonyos szegletei" jöttek szóba, ezeket elkerítették és fűtötték volna. A december 15-i határidő vészesen közeleg, a pontokat viszont a Menhely Alapítvány (MA) munkatársának tudomása szerint nem alakították ki és valószínűsíti, hogy idén már nem is fogják.

A főváros illetékesei lapunknak leszögezték:a program lényege az aluljárók és környezetük színvonalának emelése és nem a hajléktalanok kitiltása bizonyos közterületekről. "A program keretében emelkedik majd az aluljárók köztisztasági állapota, mert kiemelt takarítást fognak kapni, és a világítótestek cseréjével, megtisztításával a helyszínek átláthatósága is javulni fog. Három aluljáró, a Nyugati, a Blaha és a Deák tér kiemelt rehabilitáció alá kerül" - olvasható az illetékesek levelében.

Tájékoztatásuk szerint ennek keretében megújulnak a világítótestek, kijavításra kerülnek a járólapok, újrafestik a falakat és zöld növényeket helyeznek el bennük. "Ezzel párhuzamosan ezeken a helyszíneken a felszínen is komfortnövelő munkálatok zajlanak: felújítják a padokat, elvégzik a fák metszését, pótolják a hiányzó bokrokat, cserjéket, kőlapokat" - tették hozzá.

Semmi nem fog változni…

Matlári Ferenc a Hírszerzőnek azt mondta, bár üdvözlik a fővárosi vezetőség terveit, a mostani tél semmiben sem fog különbözni az előzőektől. „Úgy látjuk, hogy a túlélő pontok kérdése nem aktuális, mintha egy kicsit a háttérbe szorult volna. Tény, hogy nagyon óvatosan kell bánni a kérdéssel, hiszen több dolgot is át kell gondolni a kialakításuk előtt. Fontos kérdés például, hogy ki tartana rendet ezeken a pontokon, ki biztosítaná a megfelelő higiéniás körülményeket. Sokkal jobb volna a lakhatás elfogadható formáit bővíteni, szociális bérlakásokat, jó minőségű és vonzó szálláshelyeket létrehozni.” – mondta Matlári.

December közepére biztos, hogy nem tűnnek el egyik percről a másikra a nicstelenek az aluljárókból. Hivatalos intézkedésre ráadásul - elvileg – nincs is lehetőségük az illetékeseknek.

A számlálásban részt vett, aluljáróban élő hajléktalanok kapnak egy kártyát, ami igazolja, hogy részt vesznek a főváros által indított programban és az elhelyezésre várnak. Bár jelenleg nincs olyan jogszabály, ami lehetővé tenné, hogy elküldjék a közterület-felügyelők az aluljárókból a hajléktalanokat, ennek a kártyával a felmutatásával kis időt nyerhetnek a fedél nélküliek. Kártya ide, vagy oda, Matlári Ferenc szerint viszont indokkal most is elküldhetik a fedél nélkülieket a közterületekről. „Megkérhetik őket, hogy menjenek arrébb, amíg a felmosás tart, de szemetelésért is megbírságolhatják őket” – sorolta a kiskapukat a szakértő.

Az idei tél sem lesz más, mint a tavalyi
Fotó: Fazekas István

Ezzel szemben a Főváros és a Közterület Felügyelet közös közleményében az olvasható: a közterület- felügyelők csak azokkal szemben lépnek fel, akik a közterületen alváson kívül valamilyen szabálysértést is elkövetnek. "A rendőrök és a közterület-felügyelők a jövőben is biztosítani fogják a többség zavartalan közterület-használati lehetőségét, ugyanakkor nagyon határozottan támogatják az elesett emberekkel foglalkozó utcai szociális munkásokat. Az – az egyébként elenyésző – kisebbség viszont, amelyik randalírozik vagy más szabálysértést, bűncselekményt akar elkövetni, nagyon következetes jogérvényesítő fellépésre számíthat" - olvasható a Hírszerző kérdéseire megküldött válaszokban.

Ilyen lehet, a közerkölcs megsértése, a kutyával való veszélyeztetés, a koldulás, a csendháborítás, a köztisztasági szabálysértés, veszélyes tárgyak elhelyezése, eldobása, esetleg a közbiztonságra különösen veszélyes eszközzel történő visszaélés. "Az eddigi gyakorlat szerint azzal szemben, aki ilyen cselekményeket nem követett el, csak közterületen aludt, nem indult szabálysértési eljárás" - tudatták a főváros illetékesei.

Nemcsak a betartatás, de az anyagiak is felvetnek kérdéseket. Az elmúlt évektől eltérően a menhelyek úgy kezdték meg a téli krízisprogram kidolgozását és alkalmazását, hogy még nem tudják, ki finanszírozza azokat. „Két közalapítvány kezeli a pénzügyeket, de a vidéki szervezetek szerződései még nem jöttek létre. Bízunk benne, hogy csak a strukturális átalakítás a késés oka” - jegyezte meg az MA munkatársa. A szervezetek egyébként a programra ígért 30 millió forintot még nem kapták meg, és a lakás- vagy ágybérletekre szánt 50 millió forintot „nem látta még senki”.

Tüntetnek majd

A fejlesztések terén tehát változás egyelőre nem látszik, az ételosztás frontján viszont annál inkább: a Blaha Luja téren már nem lehet ételt osztani. A Város Mindenkié Csoport munkatársa, Vojtonovszki Bálint azt mondta lapunknak, az indoklás az volt, hogy „az ételosztással járó több száz fős tömegnek a zavartalan felvonulását és elvonulását nehéz biztosítani a Blaha Lujza téren úgy, hogy közben ugyanezen a helyszínen étkezés is folyik, nem beszélve arról, hogy órákkal előbb odaérkezve jelentősen nehezítik a felszíni gyalogos közlekedést."

A jogvédők érdeklődésére megküldött hivatalos válaszból továbbá kiderült az is, a „Társadalmi Megbékélés Programnak része a Blaha Lujza tér felújítása, megújítása is éppúgy, mint más közterületekkel kapcsolatos komfortnövelést célzó törekvések, beleértve az aluljárókat is”.

„December 1-jétől megvonták Myrai Szent Miklós Egyház ételosztó jogosítványát is. Ez nem más, mint egy kirekesztő közterületi magatartás” – mondta Vojtonovszki hozzátéve, december 15-ére demonstrációt szerveznek az egyik fővárosi aluljáróba. „ A tervek szerint egy még nem létező szabályt fogunk megszegni, azaz, egy éjszakát egy forgalmas aluljáróban fogunk tölteni, így kívánjuk felhívni a figyelmet Tarlós és Pintér intézkedésére” – fejtette ki a Csoport munkatársa.

A Megbékélés Programja

A Hírszerző kérdései kapcsán a Főváros mindenképpen le kívánta szögezni: "a polgármester elkötelezett az elesett emberekkel és igényeikkel kapcsolatban, amint az szakmai programjában is fontos szerepet játszik. A közterületi rend és tisztaság, az épített és természeti környezet, a közrend és közbiztonság védelme, valamint a polgárok nyugalmának biztosítása kiemelt városvezetői feladat, ezért nem kisebb felelősséggel tartozik a nap, mint nap munkába siető, vagy gyermeküket óvodába, iskolába kísérő családanyák vagy a bizonytalan léptű idős emberek mindennapi biztonságáért".

A BMSZKI illetékese a cikk megjelenése után közölte, hogy a délután folyamán megküldte e-mailben válaszait, ez azonban estig nem jutott el szerkesztőségünkhöz. Amint megérkezik, természetesen közöljük.

 

Két hónap alatt 20-an fagytak meg

Magyarországon a nyár vége óta húszan szenvedtek fagyhalált – közölte november 24-én a Magyar Szociális Fórum Kerekasztala. A kimutatás két hónapos, szeptember 22. és november 22. közötti időszakra vonatkozik. Az áldozatok egy része a szabad ég alatt hűlt ki, mások saját tulajdonukat képező fűtetlen otthonukban lelték a halálukat. Az MSZF szerint a legfrissebb tények arra utalnak, hogy a helyzeten nem változtatott a kilakoltatási tilalom elrendelése. Az áldozatok ugyanis részben a moratórium előtt kilakoltatottak és hajléktalanná váltak közül kerültek ki, a többiek pedig olyanok közül, akiknek nem telik fűtésre.