forrás: stop.hu

December 15-éig kívánja kitakarítani a frekventált fővárosi aluljárókból a hajléktalanokat Tarlós István főpolgármester. Hogy az addig terjedő meglehetősen rövid idő alatt hová tereli az ott élőket a városvezető, minderre honnan lesz pénz, még nem teljesen világos a hajléktalan-ellátás szakemberei előtt.

Arra a kérdésre nem tudott választ adni Aknai Zoltán, a Menhely Alapítvány igazgatója, hogy ha ennyire gyorsan sikerülhet rendezni az aluljárókban a hajléktalan-problémát, miért nem tette ezt meg húsz éven keresztül Tarlós elődje, Demszky Gábor, de a szakember gyanítja, hogy emberi jogi és anyagi szempontok is szerepet játszottak ebben.

"Bizonyos elképzelések híre eljutott hozzám is, de arról például semmit sem tudok, milyen forrásból tudja megvalósítani az idevágó terveket a főváros" - mondja az igazgató. Léteznek lakhatási helyzet megoldását célzó javaslatok, mint amilyen a szociális bérlakások rendszere, amelynek lényege, hogy albérleteket, ágybérleteket vagy munkásszállókhoz hasonló intézményekben férőhelyeket biztosítanak az önellátásra képes hajléktalanoknak, de mindezek megvalósítása nem kevés pénzbe kerül.

A vállalt gyorsaságot sem látja célravezetőnek Aknai Zoltán, hisz hosszú évek óta utcán élő embereket nem lehet egyik napról a másikra fedél alá terelni és ott tartani. "Jelenleg még szabadon megválaszthatják az emberek a tartózkodási helyüket" - mondja az alapítványvezető, hozzátéve, eddig nem volt gyakorlat erőszakkal védett helyre, ellátó intézménybe kényszeríteni az utcán élőket, legfeljebb csak akkor, ha ezt az állapotuk indokolta. "Lábra állásuk után rövid idő alatt visszatértek korábbi tartózkodási helyükre, az utcára, aluljáróba" - teszi hozzá.

Az igazgató kulcsfontosságúnak tartaná, a hajléktalanszállók minőségének javítását, akkor talán több eséllyel tudnák a szociális munkások benntartani a rászorulókat ezekben az intézményekben, mint jelenleg. Ma közismert, hogy a hajléktalanok olykor egymást is meglopják ezeken az ellátó helyeken, élettárssal, háziállattal általában nem lehet bemenni a szállókra, amelyek telítettsége pillanatnyilag 90 és 110 százalék közötti. Sok helyen nem megoldott a szenvedélybeteg érintettek ellátása.

A Menhely Alapítvánnyal és a hasonló profilú civil szervezetekkel még nem egyeztetett az új főpolgármester és hivatala a megoldandó feladatokról, a tárgyalások eddig csupán a hajléktalan-ellátás felső vezetésével folytak.

"Aki (a kedvező) feltételek biztosítása ellenére is netán agresszív módon megpróbál ragaszkodni ahhoz, hogy az aluljárókban éljen életvitelszerűen, az törvényen kívül helyezi magát tudatosan; azzal úgy fogunk eljárni, ahogy el szoktak járni az önmagukat tudatosan törvényen kívül helyező emberekkel szemben" - fogalmazott tegnapi sajtótájékoztatóján Tarlós István. Aknai Zoltán szerint ez egyértelműen arra utal, hogy a továbbra is aluljáróban maradó hajléktalanok pénzbüntetését elzárásra fogják változtatni, így valóban kivonva őket a forgalomból.

"Egy 50 ezer forintos bírság be nem fizetése például 100 napos elzárással váltható ki, ami nem megoldása a problémának, csupán más irányba terelése" - véli a Menhely vezetője. Az aluljárók hajléktalanoktól való megtisztítása így Aknai szerint is gyorsan - akár két hét alatt - megvalósítható, elég folyamatosan zaklatni a frekventált föld alatti helyeken a fedél nélkülieket.

A valódi megoldást azonban az igazgató abban látná, ha az önellátásra képes hajléktalanoknak a szállókról albérletekbe kerülése párhuzamosan zajlana az önellátásra nem képesek helyükre költöztetésével. "Utóbbiak számára számos pszichológiai-pszichiátriai program áll rendelkezésre, amelyek ténylegesen azt a célt szolgálnák, hogy a hajléktalanok visszataláljanak a társadalomba" - teszi hozzá a Menhely Alapítvány vezetője.


Szerző: Bencsik Gyula