Miskolc a második Budapest után

Összeszámolták a hajléktalanokat. Az országban tízezer hajléktalan él, háromnegyedük Budapesten. A nagyvárosok közül Miskolc a második, ahol hétszáz fedél nélküli embert számoltak. Az adatokat a Menhely Alapítvány tette közzé, miután megpróbálta felkutatni az otthon nélküli embereket az ország nagyvárosaiban.

Forrás: RTL Klub - Híradó

Eddig harmincezerre becsülték a fedél nélküli emberek számát az országban. Az idén először volt hajléktalan népszámlálás. Az utcákat, elhagyott épületeket átkutató szociális munkások és önkéntesek összesen 9800 otthontalan embert találtak.


Többségük, 7600-an Budapesten, 2200-an, pedig a legnagyobb városok valamelyikében tengődik. Budapest területén több száz olyan hajléktalant fedeztek fel, akik fás bokros területeken összetákolt kalyibákban élnek.


'Vannak olyan emberek - és ez merőben új jelenségnek látszik -, akik úgy jönnek Budapestre dolgozni, munkát vállalni, hogy nincsen hol lakniuk, menhelyre nem mennek, hanem felépítenek kis kunyhókat a város szélén az erdőkben, különböző rejtett helyeken, és onnan járnak be a városba dolgozni' – mondta Győri Péter, a Menhely Alapítvány elnöke.


A rendkívüli hideg ellenére a fővárosban 3000 hajléktalan a szabad ég alatt tölti az éjszakát, 4600 ember különböző szállásokon keres menedéket. A tíz vizsgált nagyváros közül Miskolcon találták a legtöbb fedél nélkülit, ők 700-an voltak. A legkevesebb hajléktalan Szegeden volt, az önkéntesek mindössze 13-at számoltak össze.

Forrás: RTL Klub - Híradó