Idén már 73 ember fagyott meg az országban

Ideiglenes hajléktalanszállót nyitottak vasárnap késő délután a fővárosban a szokatlan hideg miatt. Megerősítik a hajléktalanmentők szolgálatát is: a szokásosnál több szociális munkás járja a várost, hogy minél több embert juttassanak fedél alá az életveszélyes hidegben. A vidéki városokban és a tanyavilágban is felkészültek a -20 fokos fagyokra. Az országban csaknem 30 ezer ember él az utcákon még a leghidegebb napokon is.

Forrás: RTL Klub - Híradó

Naponta 50-100 kihűlt, magára hagyott hajléktalant jelentenek be a Menhely Alapítvány budapesti krízisközpontjában. A szokatlan hidegre napok óta készülnek a hajléktalanokat ellátó intézmények.


'Kérjük azokat a helyeket, amik nyitva vannak, és fűtöttek, hogy az oda beérkező hajléktalanokat ne küldjék el. Ez vonatkozik a BKV-ra, és a magánházakra, lépcsőházakra is' - mondta Gurály Zoltán, a Menhely Alapítvány munkatársa.

Vasárnap délután ötkor kinyitottak egy ideiglenes hajléktalanszállást is, ahová párokat is beengednek, és semmilyen orvosi papírt nem kérnek. Vasárnaptól senkit nem küldenek el az éjjeli menedékhelyekről, és ha szükséges, hétfőtől a nappali melegedők sem zárnak be éjszakára. Így a szokásosnál 15 százalékkal több hajléktalan töltheti melegben az éjszakát. A mentősök mostantól összehangolják munkájukat a szociális segítőkével.

'Ilyenkor a hideg elsősorban a hajléktalanokat veszélyezteti, de az ittas emberekre is figyelni kell, mert a nagy mennyiségű alkohol megbénítja a hőközpontokat, kihűléshez és halálhoz vezethet' – mondta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

A szociális munkások mindenkit arra kérnek, ha a kritikus hidegben hajléktalant látnak, jelezzék a Menhely Alapítvány krízisvonalán.Vasárnap délután -2 fok volt a fővárosban. Éjszaka az országban -20 fok is lehet. A szakemberek szerint az utcán tartózkodó hajléktalanoknak ez a hideg halálos is lehet.

A rendőrök adatai szerint szeptember óta 73-an haltak meg az országban, mert az utcán, vagy a fűtetlen lakásukban megfagytak.

A vidéki városokban és a tanyavilágban is felkészültek a -20 fokos fagyokra. Győrben takarót, meleg ételt és italt osztanak a hajléktalanoknak. A Szeged környéki tanyavilágban a tanyagondnokok segítettek elegendő tűzifát és élelmiszert raktározni a várostól elzártan élő embereknek.

A Szeged környéki tanyákon napok óta fát aprítanak az emberek, ugyanis a legtöbb tanyán nincs gáz.'Nekünk annyiból jó, hogy nem vagyunk gázfüggőek, így annyit melegszünk, amennyit rakunk a tűzre. Központi fűtésű kazánunk van, meg egy sparhelt, azon főzünk, melegszünk. Így jó, van fánk hála istennek elég, fel vagyunk rá készülve' - mondta Túrú Tibor.bben a térségben több mint 12 ezren élnek a városoktól távol, többségében idős, magányos emberek. Az ellátásukra tavaly hozták létre a tanyagondnoki szolgálatot.

„Ilyenkor a legfontosabb feladata a tanyagondnokainknak, hogy kellő mennyiségű tűzifát készítsenek be az időseinknek, illetve olyan tartós élelmiszereket juttassanak ki a háztartásba, amely akkor is megoldhatóvá teszi az élelmezést és a begyújtást, ha a tanyagondnok esetleg nem tudja naponta végiglátogatni az idős embereket” – mondta el Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere.

Paplanokat osztanak vasárnaptól a győri hajléktalanoknak. A dunántúli városban megpróbálják összegyűjteni és meleg helyre vinni a hajléktalanokat, de ez nem mindig megy könnyen.

'Vannak olyan emberek, akik még bátrak, és azt hiszik, megússzák' – mondta Sütő Csaba, a győri hajléktalanszálló vezetője.

Győrben több mint 180 emberről tudnak, akik még vasárnap is az utcán akarják tölteni az éjszakát. Nekik a pokrócokon kívül meleg ételt is adnak a szociális munkások.

Forrás: RTL Klub - Híradó