Lehetséges az innováció, és van továbblépés a nehéz élethelyzetekben is! Azt az örömhírt osztjuk meg, hogy Alapítványunk „Vajda3” stábja és lakói megosztott második helyezést nyertek el programjukkal a 2020. évi „Innovatív Szociális Szolgáltató Szervezete Díj” pályázatán, melyet a múlt heti, Szociális Munka Világnapja alkalmából rendezett konferencián kaptak meg. Nagyon büszkék vagyunk rájuk!

A Vajdahunyad utca 3. sz. alatt működik a legrégibb intézményeink együttese: az éjszakai szállás, a lábadozó részleg és az idősek otthona. Összesen 75 férfi éjszakázik itt egy átlagos éjjelen, ebből 24-en tartósan laknak az otthonban.

2020 márciusától, az első járványügyi híreket hallva, a kockázatokat felmérve szakmai csapatunk úgy látta biztonságosnak az intézményegyüttes működését, hogy teljes karanténra kértük az ott lakni hajlandó embereket mindhárom részlegről. 59 fő vállalta ezt akkor. A lezárással az együttélést is újra kellett szabályozzuk: az első időkben az elkülönítést, a fertőzés esetleges terjedésének megakadályozását kellett megoldanunk lakóink együttműködésével. Szépen lassan pedig a segítő munka minősége és tartalma is át kellett alakuljon az igényekre válaszul.

A belső átalakulás legfontosabb része az lett, hogy egyre otthonosabban mozoghatott mindenki a „Vajda3”-ban. Csoportok indultak: a Decameront idéző történetmesélő, a játékos önismereti, a zenei és a kreatív csoport. A kertet is elkezdtük megművelni: paradicsom, eper és borsóágyás szervezte a mindennapokat.

vajda covid

Mindhárom részlegen élnek olyan ügyfeleink, akiknek nagyon kevés lehetőségük van az intézményen kívüli kapcsolattartásra – így gyakori jelenség náluk a hospitalizáció, a befelé fordulás. A foglalkozások hatására azt tapasztaltuk, hogy sokan megnyílnak, személyiségük újra fejlődni tudott, a „világ újra érdekes lett”. A következő időszakunk arról szól majd, hogy ezeket a jó eredményeket továbbvigyük, melyhez forrásokra pályázunk és örömmel vesszük a céladományokat is (adomány - Vajda3 közleménnyel).

Egyúttal szívből gratulálunk a konferencia minden további díjazott munkatársának!