TrainHouse

A Training for Housing Support ("TrainHouse") program Erasmus+ stratégiai együttműködése során a hajléktalan emberek önálló lakhatásban támogatásával kapcsolatos tapasztalatainkat kívánjuk megosztani egymással.

A kétéves (2016. december – 2018. december) projektben céljaink a következőek:

  • Jó gyakorlatok cseréje a hajléktalan emberek önálló lakhatásban támogatásával kapcsolatban
  • Három képzési anyag kidolgozása a lakhatási támogatás terén hivatásos, önkéntes és sorstárs segítők számára.

    th logo

A közös munka alapját ötnapos műhelytalálkozókon fektetjük le, a partnerszervezetek városaiban, a támogató munka más-más részére koncentrálva:

  • Helsinki - 2017. június
  • London - 2017. szeptember
  • Barcelona - 2017. november
  • Budapest - 2018. január
  • Brno - 2018. április

A nemzetközi együttműködés résztvevői: BMSZKI, Magyarország (koordinátor); Menhely Alapítvány, Magyarország; Vva Ry, Finnország; St. Mungo's, Nagy-Britannia; Platforma pro Sociální Bydlení, Csehország; Arrels, Spanyolország.

Az együttműködés támogatója az Európai Unió Erasmus+ programja.

 

 

A TrainHouse együttműködés újabb nemzetközi tréningtalálkozója 2017 novemberében Barcelonában zajlott. Vendéglátónk az Arrels szervezet volt.

barcelona csoport kicsi

A nemzetközi csapat 20 hivatásos, önkéntes és sorstárs segítőjével együtt jól éreztük magunkat, élményekkel és motiválva tértünk haza. A tapasztalatcsere során itt is lakhatási programokat látogattunk, valamint az önkéntes munkát végzők munkájáról szóló kézikönyvünkön dolgoztunk közösen.

Élményeinkről szóló képes beszámolónk:   A barcelonai tréninghét beszámolója - 2017. november 6-10.

barcelona falikep kicsi

 

 

A TrainHouse együttműködés újabb nemzetközi tréningtalálkozója 2017 szeptemberében Londonban zajlott. Vendéglátónk a brit St Mungo's szervezet volt.

csoportkep s

A mintegy 20 nemzetközi, hivatásos és sorstárs segítő között jól éreztük magunkat, élményekkel és motiválva tértünk haza. A tapasztalatcsere során lakhatási programokat látogattunk, valamint a szakmai segítőknek tervezett kézikönyvünkön dolgoztunk közösen.

Élményeinkről szóló képes beszámolónk:   A londoni csapat beszámolója - 2017. szeptember 11-15.

 

 

A TrainHouse együttműködés első nemzetközi tréningtalálkozója 2017 júniusában zajlott. A vendéglátó a finn Vva ry ('Otthon nélkül') szervezet volt. A mintegy 20 nemzetközi, hivatásos és sorstárs segítő között jól éreztük magunkat, élményekkel és motiválva tértünk haza. A tapasztalatcsere során lakhatási programokat látogattunk, valamint a sorstárssegítői kézikönyvet terveztük meg közösen.

Élményeinkről szóló képes beszámolónk:   A Helsinki csapat beszámolója - 2017. június 5-9.

 

 

A TrainHouse program fontos része a partnerszervezeteknél töltött egy-egy tréninghét, valamint a folyamatos kommunikáció és kézikönyvfejlesztés. Szakmai látogatásaink során lakhatási támogató programokat beszélünk át, egymás tapasztalataiból tanulunk, "jópéldákkal" segítjük egymás szakmai fejlődését.

A következőkben a projekt egyes eseményeiről, rendezvényeiről olvashat bővebben:

2017. november - Barcelona - a magyar csapat beszámolója

2017. szeptember - London - a magyar csapat beszámolója

2017. június - Helsinki - a magyar csapat beszámolója

trainhouse logo

 

A kétéves (2016. december – 2018. december) projektünk egyik célja három képzési anyag kidolgozása a lakhatási támogatás terén hivatásos, önkéntes és sorstárs segítők számára.

A kézikönyvek munkálatai 2017 júniusában megkezdődtek, az angol és nemzeti nyelven is elérhető kötetek 2018 őszétől lesznek elérhetőek minden résztvevő partner weboldalán.

arrels logo

Arrels ('Gyökerek') Alapítvány 1987-ben jött létre a barcelonai hajléktalan emberek támogatására. A szervezetben mindenki részt vesz. A hajléktalan emberek saját tapasztalataikat és kritikai észrevételeiket osztják meg, az önkéntes csapat új kapcsolatokat hoz létre a társadalom legkiszolgáltatottabb tagjaival, a szakképzett segítők pedig szakmai tudásukat és az állandóságot biztosítják.

bmszki logo

A Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI), a főváros legnagyobb hajléktalan ellátó szervezete, amely a közvetlen intézményi ellátáson túl képzési programokat is hirdet a hajléktalan-ellátó intézmények munkatársai számára.

menhely logo

Menhely Alapítvány budapesti hajléktalan emberek számára nyújt széleskörű szolgáltatásokat 1989 óta, a társadalom különböző csoportjainak összefogásán keresztül. Az Alapítvány adja ki a 'Fedél Nélkül' utcalapot, melyet hajléktalan emberek készítenek és terjesztenek.

ppsb logo

Platforma pro Sociální Bydlení ('A cseh szociális bérlakásért platform') egy 79 tagot (szociális ellátókat, szociális bérlakás szakértőket és megoldatlan lakhatású embereket) tömörítő ernyőszervezet, amely a hajléktalanságot is felszámoló Szociális Bérlakás törvény elfogadásáért és végrehajtásáért lép fel Csehországban. Egyik tagszervezete, az IQ Roma servis saját elsőként lakhatás jellegű programot valósít meg hajléktalan emberek számára, külön ebből a célból felkészített munkatársak segítségével.

stmungos logo

A St. Mungo’s 1969 óta biztosít szolgáltatásokat hajléktalan emberek számára Londonban és az Egyesült Királyság más városaiban. Külön Képzési és Fejlesztési team felel a munkatársak és az önkéntesek folyamatos továbbképzéséért, amely elengedhetetlen a szolgáltatások magas színvonalú működtetéséhez. A képzések gyakorlati tapasztalatokon alapulnak.

vvary logo

A V va Ry (’Otthon nélkül’) civil szervezetet hajléktalan emberek hozták létre 30 éve. A szervezet célja a finn lakhatási politikák átalakítása, a szállásnyújtó intézmények folyamatos leváltása önálló otthonokkal. A szervezetben az alapítás óta központi szerepet játszanak a hajléktalan emberek és a sorstárs segítés: az első tíz évben kizárólag önkéntesek működtették az alapítványt, majd az első fizetett alkalmazott egy volt hajléktalan ember lett.

Alternative flash content

Requirements