Gyorsítósáv

 

 

Újra GYORSÍTÓSÁV program a sikeres álláskeresésért:

•    három hónapos intenzív segítség,
•    öt alkalmas álláskereső tréning,
•    profi önéletrajz Önnel együtt készítve,
•    mentora segít felkutatni az Ön lehetőségeit

Várjuk Önt,
ha utcán, sátorban, lépcsőházban vagy éjjeli menedékhelyen alszik!

12 főre hirdettük meg a programot, melyre 2015. február 25. szerdáig várjuk a jelentkezéseket - részletek a felhívásban.

Letölthető felhívás és jelentkezési lap:

  Gyorsítósáv 2015 - felhívás
  Gyorsítósáv 2015 - jelentkezési lap

A "Menhely Alapítvány Gyorsítósáv Programja" a Hajléktalanokért Közalapítvány által meghirdetett pályázaton nyert támogatásnak köszönhetően jött létre, 2015-ben második alkalommal.

E programunk azért egyedülálló, mert intenzíven dolgoznak benne a résztvevők az álláskeresésen. A program két fő szakasza az öt alkalmas álláskereső tréning és a mentori munka.

A résztvevők közterületen (sátorban, lépcsőházban, stb.) és éjjeli menedékhelyen élő emberek.
Programunkat önkéntes szakemberek és adományozók segítségével tudjuk megvalósítani. Segítségüket hálásan köszönük!

Korábbi, 2014-ben futó Gyorsítósáv programunk tapasztalatait itt foglaltuk össze.

 

 

A programról

A Gyorsítósáv programmal célunk volt, hogy az álláskereséshez, és az elhelyezkedéshez nyújtott segítségen túl, hozzájáruljunk a bevont személyek intézményi és személyes kapcsolatrendszerének építéséhez, valamint fejlesszük kommunikációs, együttműködési képességeiket, készségeiket és ezzel visszaállítsuk önbecsülésüket. A programnak két fő eleme az öt alkalmas álláskereső tréning, és a személyes mentor támogatásvolt. A résztvevők munkaerőpiacireintegrációját gondoltuk a legfontosabbnak. Az elsődleges munkaerőpiacot céloztuk meg, de már az is nagy sikernek számított, ha valaki önkéntes munkát tudott vállalni valahol.

A résztvevők

A program célcsoportja a közterületen és éjjeli menedékhelyen élő tartósan munkanélküliemberek voltak. Nem volt feltétel a munkaügyi központtal való együttműködés, és a jelentkezési lapon nem kérdeztük az életkort. Összesen 41 ember jelentkezett, akik közül 14-en vettek részt a programban. A résztvevőknek két dolgot kellett vállalniuk: a tréningen való részvételt, és februártól májusig az együttműködést a mentorral.

A program erőforrásai

Anyagi erőforrások
A Hajléktalanokért Közalapítvány 1,5 millió forintos pályázati támogatást nyújtott. Ebből finanszíroztuk a tréningeket és a mentori munkát, valamint a mobiltelefon-költségeket a résztevők álláskereséséhez és a mentorokkal való kapcsolattartáshoz.

Humán erőforrások
A program legfontosabb erőforrásai maguk a résztvevők – képességeikkel, készségeikkel, tudásukkal – voltak.
Két tréner tartotta az álláskereső tréninget és hét mentor segítette a résztvevőket terveik kidolgozásában, döntéseik meghozatalában.
Az önkéntesek több mint 250 munkaórát töltöttek el a programban, a segítségükkel a résztevők megtanulták az internet használatát, az önéletrajzírást, és segítettek abban, hogy a résztvevők jobban eligazodjanak a munkajog és az álláskeresés világában.

Civilek támogatása
A lakosságtól használt mobiltelefonokat gyűjtöttünk a résztevőknek, és talán ennek is köszönhetjük a további adományozókat. A KIOSK étterem 98 adag ebéddel támogatta a tréningeket, és a záróebédre is vendégül látta a résztvevőket, az önkénteseket és a mentorokat. A MadebyYou személyre szóló ruhagyűjtéssel, a MOSZI Ipartestület Szakképző Iskolája pedig trendi frizurával segítette a résztevőket. Egyik önkéntesünk egy laptopot ajánlott fel a programnak. Ugyancsak önkéntes fotósaink örökítették meg az eseményeket, készítettek életrajzhoz szükséges fotókat a résztvevőkről.

Együttműködés más intézményekkel, hatósággal

A Fővárosi Munkaügyi Központ hajléktalanok számára fenntartott kirendeltsége a program 50 év feletti résztvevőinek külön tájékoztatót tartott. A kirendeltség elektronikus úton is küldött számukra állásajánlatokat. A mentorok felvették a kapcsolatot a szállást adó intézmények szociális munkásaival, így nagyobb figyelem összpontosult a résztevőkre, ami segítette előbbrejutásukat. Például ennek az együttműködésnek köszönhető, hogy két résztvevő, aki éjjeli menedékhelyről indult, a program végére lakásban lakott.
A munkavállalásért tett lépések és a jövedelmi helyzet
A program helyszíne a „Kürt” Nappali Centrum. A pályázati támogatásnak és adományozónknak köszönhetően két laptopon tanulhattak, illetve kereshettek állást a résztvevők. Létrehoztuk a program adminisztrációját és szakmai dokumentációját, mellyel arra tudunk összpontosítani, amiben az egyes résztevőknek elmaradása van.

Összegzés

2014. decemberben, fél évvel a program befejezése után, négyen laktak lakásban. Egy résztvevőnk önkormányzatnál lakáspályázaton nyert bérlakásban lakott, egy lakást bérelt, két személynek rendeződött a családi viszonya és hazaköltözött, egy pedig munkásszállón lakott. A lakásban élők közül ketten nem rendelkeznek rendszeres munkajövedelemmel, egyikük alkalmi munkát végez, másikuk aktív korú ellátást kap.

Úgy tűnik, 2014 decemberében öt embernek sikerült kijutnia a hajléktalanságból. Ez a helyzet egyelőre meglehetősen törékeny: szükség lenne az aktív utókövetésükre, hogy ez a helyzetük tartósan fennmaradhasson.

 

 

A Gyorsítósáv programunkról rövid összeállítást készített az RTL Klub Híradója, alább a kisfilm.
A program május közepéig tart, támogatók és önkéntesek segítik ebben a munkánkat - ezúton is köszönjük nekik.

Eddigi támogatóink:
Hajléktalanokért Közalapítvány, KIOSK Budapest, MOSZI Országos Fodrász Ipartestület, mobiltelefonokat adományozó magánszemélyek, és önkéntes segítők.

Köszönjük!

fb cov gyorsito 2

A "Menhely Alapítvány Gyorsítósáv Programja" a Hajléktalanokért Közalapítvány által meghirdetett pályázaton nyert támogatásnak köszönhetően jött létre, igen alacsony költségvetésű program. Éppen ezért igyekszünk is a résztvevők számára minden szükséges erőforrást összegyűjteni. Ehhez hasonló programjainkból e mostani így mutatja egyéni oldalát:

A program két fő eleme:

  • az öt alkalmas tréning
  • mentori munka

Kikkel dolgozunk együtt?

  • Közterületen (sátorban, lépcsőházban, stb.) és éjjeli menedékhelyen élők vesznek részt a programban. (Az éjjeli menedékhely az az intézményfajta, ahol általában csak éjszaka lehet benn tartózkodni, és este sorban kell állni a férőhelyért. Semmit nem lehet bent hagyni, s az itt éjszakázók egy műbőr matracos ágyon alszanak, akár 20 ágyas szobákban. Az éjszakai szállók semmilyen ételt nem kötelesek adni az ottalvóknak, de telente tea és kenyér előfordul azért.)
  • 12 főre hirdettük meg a programot, melyre 2014. február 5. szerdáig várjuk a jelentkezéseket.
  • Vegyes csoportot indítunk, hogy egymást is tudják segíteni, és a segítőnek is sikerélménye lehessen.
  • A jelentkezők száma már most (2013. 01.26.) 30 fölött van.
  • Számolunk lemorzsolódással.

Tervezett ütemezés:

2014. 02.14.     0. nap
2014. 02.21.     1. tréningnap
2014. 02.28.     2. tréningnap
2014. 03. 6-7. fél-fél csoport     3. tréningnap
ezt követően a kapcsolatfelvétel zajlik a mentorokkal (személyre szabott és egyéni)
2014. 03. 21.     4. tréningnap
2014. 03.28.     5. tréningnap.

Ezt követően még kb. 1,5-2 hónap mentori munka, a lemorzsolódástól függően.
2014. május közepén várható a program lezárása közös ebéddel vagy vacsorával, a mentorokkal, oklevél átadással és értékeléssel.

A KIOSK étterem meleg ebéddel támogatja a tréning résztvevőit!

További támogatókat szívesen vesszük! Kérjük, tájékoztatásért keressen minket az alapitvany@menhely.hu emailcímen, vagy a +36 20 332 4468-as mobilszámon.